
 1 

SUBJECT TO FINAL EDITING 

 

JUDICIAL COUNCIL OF THE UNITED METHODIST CHURCH 
 
 

DECISION NO. 1391 
 

 
IN RE: Review of a Bishop’s Ruling on a Question of Law in the Baltimore-Washington Annual 
Conference Wherein Said Questions Exclusively Concerned the Adjourned Clergy Session of the 
Previous Day and Related to Voting Upon Members for Admission to the Connection, Matters of 
Character, Conference Relations, Commissioning, Ordination, and Such Other Responsibilities 
Resulting from the Constitutional Authority Vested in the Clergy Session. 
 
 

DIGEST OF CASE 
Church law contains no provision requiring that each ministerial candidate be approved 

by a separate vote of the clergy session in an annual conference. Nor does The Discipline 
prescribe a supermajority for passing a motion to vote on the candidates as a group. The clergy 
members in full connection have the constitutional prerogative to determine if ministerial 
candidates are eligible for commissioning and ordination. The vote of the clergy session to 
approve ministerial candidates is a binding administrative action that cannot be nullified, 
except through the proper administrative or judicial process. Upon admission to full or 
provisional membership, a clergy person can be subject to review under ¶ 362. But only the 
trier of fact in an administrative or judicial process can properly determine if such person meets 
the criteria of “a self-avowed practicing homosexual.” The Decision of Law of Bishop LaTrelle 
Miller Easterling is affirmed. 
 
 
 

STATEMENT OF FACTS 
During the clergy session of the Baltimore-Washington Annual Conference, on May 29, 

2019, a clergy member made the motion to approve all clergy candidates in a certain class in 
accordance with a single vote, rather than on a candidate-by-candidate vote. The clergy session 
voted in favor of that motion by a margin of 245 to 122 (67%). Following that vote and for the 
entire duration of the clergy session, no person challenged the propriety of the decision to adopt 
this method of approving the candidates for commissioning and ordination. No clergy member 
raised a question of law on that issue, nor did anyone move to request a declaratory decision 
from the Judicial Council on the legality of this procedure.  

Subsequently, a motion was made to approve all candidates that had been recommended 
by the Board of Ordained Ministry [hereinafter BOOM] for commissioning—one of whom was 
one of the candidates at issue in JCD 1368. The clergy session voted to approve those candidates 
by a vote of 285 to 77—a 79% majority. Prior to the vote, no clergy member asked for an 
opportunity to question or examine any of the candidates. Nor did anyone move to “divide the 
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question” or to “strike-out” any portion of it, or to invoke any other parliamentary procedure 
available to exclude or to call for a separate vote on any particular candidate.    

In a following vote, the clergy session voted 314 to 47—by an 87% majority—to approve 
the entire class of candidates BOOM recommended for ordination. Here, too, no clergy member 
raised a question of law, made a motion to request a declaratory decision from the Judicial 
Council, or used any parliamentary procedure available to challenge the legality of the vote to 
approve all candidates as a group, one of whom was alleged to be ineligible for ordination.  

The next day, on May 30, after the clergy session had concluded, a clergy member 
presented in plenary session the following questions of law: 

1. Whether the “process of using block voting to approve of a group of 
candidates for ordination or commissioning violated the Disciplinary 
requirement for a 75 percent affirmative vote for each candidate and 
prevented the clergy session from questioning the two candidates about 
whom Judicial Council Ruling 1368 was made. 

2. Whether the vote to affirm the candidates was consistent with church law, 
in that only 2/3rds of the clergy session voted to affirm the process of 
voting for all candidates as a block. 

3. Whether the two candidates in question are properly candidates for 
commissioning and ordination. 

Within thirty days, Bishop LaTrelle Miller Easterling issued her Decision of Law, which 
states (in relevant parts): 

Ruling on Question 1: The Clergy Session’s decision to vote on each class of 
clergy candidates as a group did not violate The Book of Discipline of The United 
Methodist Church (“Discipline”), nor did it prevent the clergy session from 
questioning any of the candidates, including the two candidates at issue in Judicial 
Council Decision (“JCD”) 1368. 
Ruling on Question 2: The clergy session’s votes to elect the clergy candidates to 
provisional membership and full membership, respectively, were both consistent 
with church law, notwithstanding that (as framed in Question 2) “only 2/3rds of 
the clergysession voted to affirm the process of voting for all candidates as a 
block.” (emphasis added) 
Ruling on Question 3: For all practical purposes, the third question—which asks 
“whether the two candidates in question are properly candidates for 
commissioning and ordination”—is moot and hypothetical. At this juncture, the 
“two candidates in question” are no longer “candidates for commissioning and 
ordination.” Rather, one of them has already been both elected and commissioned 
as a provisional member, and the other has already been elected and ordained as a 
full elder. Under these circumstances, and in accordance with our constitutional 
polity and binding Judicial Council precedent, those covenantal acts—
commissioning and ordination—have already been performed; those acts 
constitute acts of the Church; and, as such, no ruling by a bishop on a question of 
law can nullify what the Church has already accomplished. 
 

Bishop Easterling and Rev. Robert Barnes filed separate briefs as interested parties. 
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JURISDICTION 
The Judicial Council has jurisdiction under ¶¶ 51, 56.3, and 2609.6. 

 
ANALYSIS AND RATIONALE 

Question 1 
At issue here is whether The Book of Discipline of The United Methodist Church, 2016 

[hereinafter The Discipline] mandates that each candidate for commissioning and ordination be 
approved separately by a three-fourths majority of the clergy members in full connection of an 
annual conference. The process for admission of provisional members, deacons, and elders is set 
forth in The Discipline, ¶¶ 324, 330, and 335.1 Those disciplinary provisions contain no 
requirement, express or implied, of a voting procedure to ensure that each ministerial candidate 
be approved by a separate vote of clergy members in full connection. Conversely, The Discipline 
states clearly when a vote for each candidate is necessary. For instance, ¶ 310.2(e) requires that 
“[c]andidates seeking to become certified for licensed or ordained ministry shall: […] be voted 
on by individual written ballot by the committee members present.” [emphasis added] If it had 
chosen to prescribe a voting procedure on a candidate-by-candidate basis, the General 
Conference would have certainly said so. But it did not make such stipulation in ¶¶ 324, 330, and 
335. 

The ministerial membership of an annual conference “shall have reserved to it the right to 
vote…on all matters relating to the character and conference relations of its members, and on the 
ordination of clergy…” Constitution, ¶ 33. This constitutional provision guarantees the 
autonomy of annual conferences in matters of conference relations and ordination of clergy 
persons that cannot be curtailed by the episcopacy. This guarantee is also enshrined in ¶ 602.1(a), 
which declares, “Clergy members in full connection…shall have sole responsibility for all 
matters of ordination, character, and conference relations of clergy.” As we recently ruled in a 
related case involving the Baltimore-Washington Annual Conference:  

There is no permissible basis for a bishop to make a ruling requiring the 
Executive Session to exclude persons (or to do anything). The meeting of the 

                                                      
1 Paragraph 324 prescribes for admission to provisional membership the following: 

¶ 324. Qualifications for Election to Provisional Membership—A person shall be eligible for 
election to provisional membership in the annual conference by a three-fourths majority vote of 
the clergy session on recommendation of its Board of Ordained Ministry after meeting the 
following qualifications. [footnote omitted] 

Regarding the ordination as deacons, ¶ 330 states: 
¶ 330. Requirements for Ordination as Deacon and Admission to Full Connection—Provisional 
members who are applying for admission into full connection and who have been provisional 
members for at least two years following the completion of the educational requirements for 
ordination as a deacon specified in .3 below may be admitted into membership in full connection 
in an annual conference by three-fourths majority vote of the clergy members in full connection of 
the annual conference, upon recommendation by three-fourths majority vote of the Board of 
Ordained Ministry… 

With regard to the ordination of elders, ¶ 335 provides: 
¶ 335. Requirements for Admission to Full Connection and Ordination as Elder—Provisional 
members who are candidates for full connection and ordination as elders and have been 
provisional members for at least two years may be admitted into membership in full connection in 
an annual conference and approved for elder’s ordination by three-fourths majority vote of the 
clergy members in full connection of the annual conference, upon recommendation by three-
fourths majority vote of the Board of Ordained Ministry, after they have qualified as follows. 
[footnote omitted] 
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Executive Session is a process among clergy and other session members; the 
bishop presides without vote.2  

 
Absent specific language to the contrary in The Discipline, the annual conference and, 

particularly, the clergy session were within their reserved rights to adopt a procedure to approve 
the candidates as a group.  

Clergy members have the right to ask questions or make comments on any matter 
presented to them by the Board of Ordained Ministry at any time during the clergy session, as 
this Council held in JCD 406: 

The Annual Conference through its ministerial members has a right to know that 
the Board of the Ministry has found no weaknesses in a candidate that would 
hazard an effective ministry. Such a right would require that members be 
permitted to comment or question the Board of the Ministry when it brings its 
recommendations.3  

 
There was no evidence in the record suggesting that the clergy members were prevented 

from exercising their constitutional prerogative as a result of the decision to conduct a “block 
vote” on the class of candidates, as claimed by the movant.4 On the contrary, there was ample 
opportunity during the proceedings to raise questions or use any of the parliamentary procedures 
available to address issues concerning candidates. But none were raised or used. It is beyond the 
purview of the Judicial Council to inquire as to why the clergy members chose not to do so and 
to second-guess their decisions. 
 
Question 2 

The point of contention here is whether the 67% majority that supported the “block 
voting” process violated The Discipline in that it fell short of the 75% supermajority required for 
approving ministerial candidates under ¶¶ 324, 330, and 335. Two votes are at issue here. The 
first vote was a parliamentary vote on whether to vote on the candidates as a block. Nothing in 
The Discipline requires a supermajority for this parliamentary vote. When that motion passed, 
the next motion was for approval of the candidates as a group which clearly requires the 
supermajority. The distinction is between the decision to adopt a particular voting method and 
execution of the voting itself. The first requires only a simple majority. The second requires the 
supermajority. 

If a three-fourths majority vote was necessary for admission to provisional and full 
membership, it does not necessarily follow that the same threshold was required for the motion 
to vote on the candidates as a class. A distinction must be made between the decision to adopt a 

                                                      
2 JCD 1368 at 5. 
3 JCD 406 [emphasis added].  
4 See Brief of Rev. Robert Barnes, p. 5: 

In view of this, such a move for “block voting” by simple majority vote effectively creates an end-
run around the clear Disciplinary requirement of a three-quarters vote (¶324 & 335).  In this 
fashion the Clergy Executive Session allows a bare majority (51%) vote to lump both qualified 
and unqualified candidates together. This effectively allows a group of less than three-quarters of 
the clergy to nullify the intended veto power of 26% of the clergy. If the clergy session would 
truly fulfill its constitutional right and duty to be the final examiner of candidates, then it should be 
allowed to exercise this right in a meaningful way free of parliamentary tactics denying that 
ability. 
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particular voting method and the execution thereof. “The annual conference, for its own 
government, may adopt rules and regulations not in conflict with the Discipline of The United 
Methodist Church.” ¶ 604.1. Under that grant of authority, the Baltimore-Washington Annual 
Conference could have adopted rules requiring a supermajority for motions to approve a “block 
voting” process or distinct votes for each candidate. As pointed out in Bishop Easterling’s brief, 
the conference rules do not prescribe either one, in which case “a simple majority was all that 
was needed to approve voting on the candidates as a group.”5 When Church law and conference 
rules lack specific instructions, the proper inference is that a simple majority was sufficient. 
Consequently, the decision of the clergy session to vote on the candidates as a group was lawful.  
 
 
Question 3 

Whether the two candidates in question were properly candidates for commissioning 
and ordination was a matter for the clergy session to determine. As stated previously, the 
Constitution assigns this important responsibility to the ministerial members of an annual 
conference who have the exclusive right to vote on all matters relating to the character and 
conference relations of its members and on the ordination of clergy. ¶ 33. The separation of 
powers forbids the delegation of this function to another body. Even if there were reasons to 
believe that some candidates were ineligible, “[i]t was not within the authority of a bishop to 
prevent the Executive Session from fulfilling its responsibilities.” JCD 1368. Upon being 
admitted to provisional and full membership, the clergy persons cease to be “candidates” so 
that their conduct in life and ministry can be subject to review under ¶ 362.  

As we emphasized in JCD 1341, “[a]lthough ¶ 304.3 disallows the consecration of an 
openly homosexual bishop, only the trier of fact in an administrative or judicial process can 
properly determine if such person meets the criteria of ‘a self-avowed practicing homosexual.’ 
Absent such determination, a clergy person remains in good standing.” [emphasis added] Like 
the election of a bishop, the vote of the clergy session to approve a ministerial candidate is a 
binding administrative action that cannot be nullified, except through the proper 
administrative or judicial process. If “[t]here is no provision in The Discipline making it lawful 
to deny consecration to a duly elected episcopal candidate in good standing without fair and due 
process,” there is no disciplinary provision making it lawful to deny commissioning or ordination 
to a properly approved candidate, “even if there are serious concerns about his or her same-sex 
marital status at the time of [commissioning or ordination].” Id. page 9. Therefore, Bishop 
Easterling was correct in concluding “that the episcopacy cannot nullify the clergy session’s free 
exercise of that right, after the fact, by declining to commission and ordain those persons the 
clergy session has elected.”6 

 

RULING 
Church law contains no provision requiring that each ministerial candidate be approved 

by a separate vote of the clergy session in an annual conference. Nor does The Discipline 
prescribe a supermajority for passing a motion to vote on the candidates as a group. The clergy 

                                                      
5 Brief of Bishop LaTrelle Miller Easterling, p. 7 [hereinafter Easterling Brief]. 
6 Easterling Brief at 9. 
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members in full connection have the constitutional prerogative to determine if ministerial 
candidates are eligible for commissioning and ordination. The vote of the clergy session to 
approve ministerial candidates is a binding administrative action that cannot be nullified, 
except through the proper administrative or judicial process. Upon admission to full or 
provisional membership, a clergy person can be subject to review under ¶ 362. But only the 
trier of fact in an administrative or judicial process can properly determine if such person meets 
the criteria of “a self-avowed practicing homosexual.” The Decision of Law of Bishop LaTrelle 
Miller Easterling is affirmed. 

 
 

Lidia Romao Gulele was absent.   
Warren Plowden, first lay alternate, participated in this decision. 
 
November 1, 2019 


