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DECISION NO. 1514 

 

IN RE: Review of a Decision of Law by Bishop Latrelle Easterling in the Peninsula-Delaware 

Annual Conference 

  

DIGEST 

The bishop erred in deciding Question 1 regarding whether voluntary withdrawal under ¶360 of 

The Book of Discipline, 2016, [hereinafter the Discipline] can occur by virtue of serving a 

disaffiliated church. The question was moot and hypothetical because it did not state a connection 

to a specific action taken or to be taken by the conference. Therefore, the bishop’s ruling is 

reversed. 

 

The Judicial Council affirms the bishop’s ruling on Question 2 as to whether service as a United 

Methodist clergy in Word, Sacrament, Order and Service in a non-United Methodist Church or 

location is a chargeable offense and subject to ¶2702.2 of the Discipline. The bishop correctly 

ruled that the question was moot and hypothetical. It was not germane to the regular business, 

consideration, or discussion of the clergy session of the conference and did not state a connection 

to a specific action taken or to be taken by the conference. 

 

STATEMENT OF FACTS 

On April 22, 2024, the Board of Ordained Ministry of the Peninsula-Delaware Annual 

Conference sent a letter to five clergy members who it determined had voluntarily withdrawn 

from The United Methodist Church (The UMC) by serving a church that had disaffiliated from 

the UMC beyond the date of disaffiliation.  

 

The minutes of the clergy session of the annual conference on June 6, 2024, state that Question 

42 was read regarding clergy who have had their conference membership terminated by 

withdrawal to unite with another denomination. The minutes add that Question 42 “was read for 

informational purposes, as it did not require a vote.” Thereafter, an elder requested rulings of law 

as follows: 
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[1] Pertaining to Paragraph 360 regarding withdrawal, if there has been no written 

request for withdrawal by the clergy member, can the Board of Ordained Ministry 

assume a voluntary withdrawal by other means? 

 

And 

 

[2] If a retired clergy member in good standing chooses to operate in the capacity 

as a UM clergy in Word, Sacrament, Order and Service at a church or location 

that is not United Methodist, is that a chargeable offense and subject to Par. 

2702.2, including fair process as defined by Par. 20? 

 

The bishop subsequently issued her ruling of law and held that Question 2 was moot and 

hypothetical because no clergy member “of the sort identified in the question … has been 

charged with committing any of the chargeable offenses listed in Discipline ¶ 2702.” 

 

Following an extensive and thorough discussion of the issues and relevant authorities, the bishop 

made the following ruling on Question 1: 

 

Therefore, for the reasons stated above, it is hereby ruled that a clergy member 

can be considered to have voluntarily withdrawn her or his membership in the 

Peninsula-Delaware Conference and in The United Methodist Denomination by 

their action of having served or currently serving without a Bishop’s appointment 

a church that disaffiliated from The United Methodist Church or which is not a 

church of a recognized denomination. A written request to withdraw is not 

required in such circumstances since the action of serving is to be considered in 

and of itself the request to withdraw after having been duly notified of the same. 

 

 

Jurisdiction 

The Judicial Council has jurisdiction pursuant to ¶2609.6 of the Discipline. 

 

Analysis & Rationale 

A proper question of law must be submitted in writing in the regular business of a session, must 

be germane to the regular business, consideration, or discussion of the conference and must state 

the connection to a specific action taken or to be taken by the conference. See JCD 1113. See also 

JCD 799, 1063, 1130, 1131, 1203. A question that does not meet these requirements is moot and 

hypothetical and should not be decided. See JCD 1063. 

https://www.resourceumc.org/en/churchwide/judicial-council/judicial-council-decision-home/judicial-decisions/review-of-decision-of-law-by-bishop-robert-hayes-at-the-2008-south-central
https://www.resourceumc.org/en/churchwide/judicial-council/judicial-council-decision-home/judicial-decisions/review-of-bishops-decision-of-law-in-the-iowa-annual-conference-concerning-legality-of-procedures
https://www.resourceumc.org/en/churchwide/judicial-council/judicial-council-decision-home/judicial-decisions/1063-review-of-bishops-decision-of-law-in-the-new-york-annual-conference
https://www.resourceumc.org/en/churchwide/judicial-council/judicial-council-decision-home/judicial-decisions/review-of-decisions-of-law-by-bishop-elaine-j-stanovsky-of-the-yellowstone-annual-conference
https://www.resourceumc.org/en/churchwide/judicial-council/judicial-council-decision-home/judicial-decisions/1131-review-of-bishops-decision-of-law-in-the-rocky-mountain-annual-conference
https://www.resourceumc.org/en/churchwide/judicial-council/judicial-council-decision-home/judicial-decisions/review-of-a-bishops-decision-of-law-in-the-mississippi-conference-regarding-the-meaning
https://www.resourceumc.org/en/churchwide/judicial-council/judicial-council-decision-home/judicial-decisions/1063-review-of-bishops-decision-of-law-in-the-new-york-annual-conference


3 
 

 

Question 1 met each of the requirements for a proper question of law except its connection to a 

specific action taken or to be taken by the conference. As the minutes of the clergy session state, 

Question 42 “was read for informational purposes, as it did not require a vote.” Therefore, Question 

1 was moot and hypothetical and should not have been answered by the bishop. 

 

DECISION 

The bishop erred in deciding Question 1 regarding whether voluntary withdrawal under ¶360 of 

The Book of Discipline, 2016, [hereinafter Discipline] can occur by virtue of serving a 

disaffiliated church. The question was moot and hypothetical because it did not state a 

connection to a specific action taken or to be taken by the conference. Therefore, the bishop’s 

ruling is reversed. 

 

The Judicial Council affirms the bishop’s ruling on Question 2 as to whether service as a United 

Methodist clergy in Word, Sacrament, Order and Service in a non-United Methodist Church or 

location is a chargeable offense and subject to ¶2702.2. The bishop correctly ruled that the question 

was moot and hypothetical. It was not germane to the regular business, consideration, or discussion 

of the clergy session of the conference and did not state a connection to a specific action taken or 

to be taken by the conference. 

 

 

Molly Hlekani Mwayera was absent. Erin Hawkins, first lay alternate, participated in this 

decision.  

Øyvind Helliesen was absent.   

 

Concurring Opinion  

We agree with the majority and write separately to address two concerns. A growing number of retiring 

elders chose to remain United Methodist but have affiliated themselves with and are currently serving in 

non-UMC local churches without appointment or approval by their bishop. This lack of accountability 

undermines trust in our clergy but also our connectional system. Elders in full connection commit 
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themselves through their ordination to “live in covenant of mutual care and accountability with all those 

who share their ordination, especially in The United Methodist Church.” ¶303.3 [emphasis added]. Their 

ordination vows specifically express this commitment.1 By entering into this covenant, they “offer 

themselves without reserve to be appointed and to serve, after consultation, as the appointive authority 

may determine.” ¶333.1 [emphasis added] This covenant does not end with an elder’s retirement but “is a 

lifetime commitment, and those who enter into it dedicate their whole lives to the personal and spiritual 

disciplines it requires.” ¶303.3 [emphasis added]. Consequently, this covenant of mutual care and 

accountability requires that a retired clergy person who intends to serve in a role requiring Word, 

Sacrament, Order, and Service, in any local church, UMC or not, seek appointment or approval by the 

bishop first in accordance with ¶357.6. 

But even so, any Board of Ordained Ministry policy seeking to terminate the conference membership of 

such retired elders still requires the vote of the clergy session pursuant to ¶¶369.5 and 605.7. 

 

Luan-Vu “Lui” Tran 

Andrew Vorbrich 

Susan Henry-Crowe 

Jonathan Ulanday 

 

 
1 See THE GENERAL EXAMINATION (relevant parts): 

[...] 

Will you be loyal to The United Methodist Church, 

accepting and upholding its order, liturgy, doctrine, and discipline, 

defending it against all doctrines contrary to God’s Holy Word, 

and committing yourself to be accountable with those serving with you, 

and to the bishop and those who are appointed to supervise your ministry? 

I will, with the help of God. 

 

Will you, for the sake of the church’s life and mission, 

covenant to participate in the life of the order, [fellowship, or membership] 

into which you are ordained, commissioned, received or recognized? 

Will you give yourself to God through the order [or fellowship] 

in order to sustain and build each other up 

in prayer, study, worship and service 

under the rule of life set forth in the vows you take this day? 

I will, with the help of God. 

[...] 


