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DIGEST 

 

A bishop may not make a substantive ruling on a Petition for Declaratory Decision presented as a 

request for Decision of Law but must state that it is an improperly posed question. Questions pertaining 

to the constitutionality, meaning, application, or effect of an act of General Conference come within the 

jurisdiction of the Judicial Council under ¶ 2610 and, therefore, are beyond the scope of episcopal 

authority. The decision of Bishop Scott J. Jones is reversed. 

 

 

STATEMENT OF FACTS 

 

On May 31, 2022, at the beginning of business session of the Texas Annual Conference, a clergy 

member of the conference [hereinafter Movant] approached the microphone to request the conference to 

consider sending a Petition for Declaratory Decision to the Judicial Council under ¶ 2610.2(g) pertaining 

to ¶ 2553.2 of The Book of Discipline 2016 [hereinafter The Discipline] dealing with the time limits of 

the paragraph. A motion to suspend the rules to consider the motion was made and defeated. Thereafter, 

the Movant requested a ruling of law. The text of the request for a ruling of law was read to the 

Conference as follows: 

 

Bishop Jones, in accordance with ¶ 51, Article VII of The United Methodist constitution, 

I am requesting a ruling of law affecting the work of the Texas Annual Conference in 

considering future local church disaffiliations utilizing ¶ 2553.2 concerning the following 

questions: 

 

1. Is establishing an expiration date of December 31, 2023 constitutional? 

2. What is considered “sufficient time” considering denomination-wide delays, 

rescheduling, and cancellations of important meetings including, but not 

limited to, district, annual, jurisdictional, and general conference meetings 



due to the Covid-19 global pandemic? 

3. With the passage of this paragraph in February of 2019 affording the 

time limitations of one working quadrennium, due to the further delay of the 

2020 General Conference, should this date be considered December 31, 

2027, based the principle of stare decisis (based on, but not limited to, 

JCD 1429) considering the actions of the Council of Bishops, Commission 

on the General Conference, and the Judicial Council? 

 

On June 29, 2022, Bishop Jones issued the following Decision of Law: 

 

Rationale 

 

Question 1. The General Conference has the right to determine an expiration date, if it so 

chooses, of legislation that is being considered for enactment. It was within the legislative 

prerogative of General Conference to set the expiration date of ⁋ 2553.2 to December 31, 

2023 since it has “full legislative power over all matters distinctively connectional. ... “ ⁋ 

16 The Book of Discipline. The General Conference set the expiration date of ⁋ 2553 on 

December 31, 2023, and it remains constitutional until such time that it is declared to be 

unconstitutional by Judicial Council. 

 

Question 2. The phrase “sufficient time” in sub-paragraph 2 of ⁋ 2553 refers to the 

amount of time between the choice of the local church to disaffiliate and action of the 

annual conference in completing the process for the local church to exit the 

denomination. It does not apply to delays occasioned in the events leading up to the 

disaffiliation decision. 

 

Question 3. Paragraph 2553 makes no reference to a General Conference later than 2019. 

Whether the setting of the date on December 31, 2023 was done with the intent of it being 

after a session of the General Conference is irrelevant. The absence of any such reference 

in the enacted legislation is decisive. Thus Decision 1429 does not apply. The deadline 

remains December 31, 2023 and not December 31, 2027. Annual conferences may not 

legally negate, ignore, or violate provisions of the Discipline with which they disagree. 

Decisions 886. To hold that the expiration date is December 31. 2027 would negate, 

ignore, and violate the Discipline. Changes in church law can be made only by the 

General Conference. 

 

Ruling 

 

Question 1. It was within the legislative prerogative of General Conference to set the 

expiration date of ⁋ 2553.2 on December 31, 2023 since it has “full legislative power 

over all matters distinctively connectional” ⁋ 16 The Book of Discipline. Legislative 

enactments of General Conference remain constitutional until such time that they are 

declared to be unconstitutional by Judicial Council. 

 

Question 2. Sufficient time in ⁋ 2553.2 refers to the amount of time between the decision 

of the local church to disaffiliate and action of the annual conference in completing the 



process for the local church to exit the denomination. It does not apply to delays 

occasioned in the events leading up to the disaffiliation decision. 

 

Question 3. The expiration date of ⁋ 2553 is December 31, 2023, as stated in the enacted 

legislation. The Annual Conference may not negate, ignore, or violate the provision of the 

Discipline. Decision 886. 

 

 

Jurisdiction 

 

The Judicial Council has jurisdiction under ¶ 2609.6 of The Discipline. 

 

 

Analysis and Rationale  

 

 According to the official record, the Movant requested a Decision of Law immediately after his 

motion for Petition for Declaratory Decision had failed. The first question is phrased as a facial 

challenge to ¶ 2553.2’s constitutionality, while the second and third questions ask for the meaning, 

application, and effect of said provision. The fact that it addresses the constitutionality, meaning, 

application, and effect of a disciplinary provision indicates that this request for Decision of Law is 

essentially a Petition for Declaratory Decision, which is governed by ¶ 2610 and subject to the exclusive 

authority of the Judicial Council.  

 

In previous cases, the Judicial Council held that a “bishop is not required to respond to a 

declaratory statement when improperly posed as a request for an episcopal decision of law but must state 

that it is an improperly posed question.” JCD 846, aff’d, JCD 1304. Further, a “bishop may not make a 

substantive ruling on a request for Decision of Law, which in essence is a petition for Declaratory 

Decision. Questions pertaining to the constitutionality of an act of General Conference that fall within 

the jurisdiction of the Judicial Council, are beyond the scope of episcopal authority.” JCD 1331.  

 

Consequently, we find that the bishop erred in making a substantive ruling on an improperly 

presented question. 

 

Decision 

 

A bishop may not make a substantive ruling on a Petition for Declaratory Decision presented as a 

request for Decision of Law but must state that it is an improperly posed question. Questions pertaining 

to the constitutionality, meaning, application, or effect of an act of General Conference come within the 



jurisdiction of the Judicial Council under ¶ 2610 and, therefore, are beyond the scope of episcopal 

authority. The decision of Bishop Scott J. Jones is reversed. 

 

 

Deanell Tacha recused herself and did not participate in any of the proceedings related to this decision. 

 

February 28, 2023 

 

 

Dissenting Opinion 

 

 The prohibition against Bishop’s proving a substantive answer on a question of law as referenced 

in the majority opinion comes from a very specific line of cases.  The prohibition exists in relation to 

questions of law asked of a presiding Bishop concerning matters related to judicial, administrative, 

supervisory, and fair processes procedures.  When a question is asked on those matters, the Bishop must 

simply rule that it is improper for a bishop to substantively rule on the question posed.  The Judicial 

Council has not prohibited other subject matters in this way.  Only questions which are procedural or 

substantive matters relating solely to actions in a judicial or administrative process are not proper 

questions to be addressed in a substantive ruling by a bishop. 

 

 

 In Decision 799 the Judicial Council set forth: 

 

…The bishop has no authority to make substantive rulings on judicial or administrative 

matters. Such matters are limited to the purview of the judicial or administrative bodies 

such as Committee on Investigation, Trial court, Committee on Appeals or Judicial 

Council. The constitution (¶ 18) and the 1996 Discipline (¶¶ 358, 2623, and 2626-2628) 

have placed the authority to resolve such questions in these bodies. To do otherwise 

would violate the principle of separation and balance of powers between the 

legislative, executive and judicial branches as set forth in the Constitution [emphasis 

added]. 

 

 

In Memorandum 1188, as well as Memorandums 1166 and 1167,  the Judicial Council noted that there 

continues to be confusion concerning the issue of that which is appropriately asked by an individual of a 

presiding bishop as a question of law and that which is improper. The confusion may perhaps be the 

result of the fact that until October 1999 the church had operated under a paragraph in the Discipline that 

permitted bishops so to rule. Paragraph 2628.1(j) of the 1996 Discipline had specifically provided: 

 

Errors or defects in judicial proceedings shall be duly considered when present on appeal. 

(1) In regard to cases where there is an investigation under ¶ 2626, but no trial is held as a 

result thereof, errors of Church law or administration committed by those in charge of the 

investigation are to be corrected by the presiding officer of the next conference on request 

in open session, and in such event the conference may also order just and suitable 

remedies if injury resulted from such errors. (2) Errors of Church law or defects in 



judicial proceedings that are discovered on appeal are to be corrected by the presiding 

officer of the next conference upon request in open session, and in such event the 

conference may also order just and suitable remedies if injury has resulted from such 

errors. [1996 Book of Discipline ¶ 2628.1(j)] 

 

 However, in October 1999 the issue of the constitutionality of this paragraph 

came before the Judicial Council. In Decision 872 the Judicial Council ruled:  

 

This paragraph grants to a bishop and an annual conference powers and 

authority which are reserved to other organizational bodies and divisions 

in the Constitution. 

 

For the foregoing reasons ¶ 2628.1(j) is determined to be unconstitutional 

and is ruled to be so. 

 

Questions as to fair process, judicial process, and administrative process must be 

addressed in the appropriate manner and through the specific bodies set forth in the 

Discipline. In no event may an individual bring those delineated issues to the Judicial 

Council pursuant to a review of a bishop’s ruling on a question of law; to do so 

circumvents the process set forth in the Discipline and also violates the principle of the 

separation and balance of powers. It is only by vote of an authorized body [Annual 

Conference] for a declaratory decision that the matter might be addressed by the Judicial 

Council on the merits. 

   … 

 

 In Memorandum 1188 the Judicial Council provided further clarification and precision, 

regarding the ongoing requests made of presiding Bishops to issue substantive rulings on questions of 

fair process, and judicial, administrative, and supervisory processes and procedures.  In 1188 the Judicial 

Council clarified that the primary issue regarding this specific type of question is that it involves subject 

matter that a Bishop is not permitted to rule upon.  Thus the phrase “improper question” was 

implemented long-ago to distinguish this subject matter which one may not properly ask of a bishop.   

The Judicial Council referred to this as an “improper question” for a substantive ruling from a presiding 

Bishop.  The Judicial Council would occasionally frame the matter as, “an improper question, although 

properly presented [or posed]…” 

 

The questions presented were not moot and hypothetical; they were relevant but 

improper as questions of law to a Bishop. 

 

The questions of law presented to the Bishop during the 2010 regular session of the 

Rocky Mountain Annual Conference are questions that concern procedural or 

substantive matters relating to judicial or administrative process. These are not 

proper questions to be addressed in a substantive ruling by a bishop. Since the 

Bishop does not have the authority to decide issues related to a judicial or administrative 

matter, the Bishop’s decisions are vacated. 

 



 Thus, as to the matter before us, it is my opinion that the presiding Bishop ought to have been 

affirmed given that our polity does not preclude him from answering those questions in the manner and 

substance reported herein. 

 

Beth Capen 

February 28, 2023 

 


