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IN RE:  Review of a Bishop’s Ruling on Two Questions of Law in the Wisconsin Annual 

Conference, that were Deferred by Decision 1459 Docket 1022-22: “Since the Pastor 

is not a member of the local congregation, is it appropriate to subject them to the 

implementation by the Wisconsin Annual Conference of ¶ 2553?  [C]an the 

conference require clergy to ‘remain with The United Methodist Church, retire, or 

surrender credentials’?”  

 

 DIGEST 

An annual conference cannot condition the disaffiliation of a local church upon a 

requirement that the pastor of a withdrawing church make a written statement as to whether he or 

she desires to remain in the United Methodist Church, retire or surrender their credentials. Clergy 

who withdraw from their annual conference membership by written request or by simply leaving 

their appointment have not surrendered their credentials unless action is taken against them under 

¶¶ 327.6, 362, 2707 or 2711. 

  

STATEMENT OF FACTS 

 

This case was originally decided during the 2022 Fall session, JCD 1459 (Docket 2022–

22). We deferred a ruling on two of the questions of law which were put to the bishop during the 

annual conference session and invited interested persons and amici curiae to file a brief on 

questions 4 and 5. 

These were: 

4. Since the Pastor is not a member of the local congregation, is it appropriate to 

subject them to the implementation by the Wisconsin Annual Conference of ¶2553? This 

paragraph and implementation only apply to local congregations wishing to disaffiliate. 

 

5. Additionally, can the conference require clergy to “remain with the United 

Methodist Church, retire, or surrender credentials” when the Discipline provides for 

transfer of credentials? This seems to contradict ¶ 360 with voluntary withdrawal of 

membership and transfer to another denomination. 

Bishop Hee-Soo Jung issued a ruling of law on these questions: 



The credentials for clergypersons to serve in The UMC are strictly governed by the 

Discipline. If a member of the clergy is appointed to a congregation that disaffiliates under 

paragraph ¶ 2553, and the clergyperson opts to leave with the congregation, or otherwise 

leave The UMC, the member is deemed to have withdrawn from The UMC and has 

surrendered his or her credentials. Although the Discipline provides for appointments 

outside the denomination, such appointments must meet all requirements of the Discipline 

and are generally not intended for local congregations that have disaffiliated from The 

UMC. Therefore, the requirement that clergypersons appointed to disaffiliating 

congregations declare their intention is fully consistent with the Discipline, including 

Paragraph 2553, which in no way alters the credentialing and appointment process.  

 

 Jurisdiction 

 

The Judicial Council has jurisdiction under ¶ 2609.6 of The 2016 Book of Discipline [hereinafter 

the Discipline].  

 

 Analysis and Rationale 

 

Questions 4 and 5 are referring to a provision in the Wisconsin Annual Conference Local Church 

Disaffiliation Process, which adds numerous additional terms, conditions, and procedures to the 

requirements of ¶ 2553. One of these is a requirement, which is a condition of disaffiliation, that a pastor 

“notify the District Superintendent in writing of his/her intention to remain in the United Methodism 

Church, retire, or surrender credentials to continue to lead the local church after disaffiliation.” 

This requirement is totally inconsistent with ¶¶ 2553 and 601.1 Disaffiliation applies only to local 

churches, not clergy. There is no connection between these paragraphs. While it is true that an annual 

conference can add terms and conditions to ¶ 2553, those terms and conditions must not only be consistent 

with and not in conflict with ¶ 2553 but must be consistent with and not in conflict with all of the other 

provisions in the Discipline. An annual conference cannot condition disaffiliation of a local church on any 

such statement by clergy, especially one which incorrectly states that withdrawal or surrender of 

conference membership is a surrender of credentials.i 

Clergy members in good standing can withdraw their membership in the annual conference by 

written request or by simply leaving their appointment, see ¶ 360.1. Unless action is taken against them 

under ¶¶ 327.6, 362, 2707, 2711 or JCD 696, their clergy credentials remain intact and are not affected by 

any withdrawal of membership in the annual conference. 

 

 

 Decision 

An annual conference cannot condition the disaffiliation of a local church upon a requirement that 

the pastor of a withdrawing church make a written statement as to whether he or she desires to remain in 



the United Methodist Church, retire or surrender their credentials. Clergy who withdraw from their annual 

conference membership by written request or by simply leaving their appointment have not surrendered 

their credentials unless action is taken against them under ¶¶ 327.6, 362, 2707 or 2711. 

 

April 25, 2023 

 

Concurring Opinion 

Judicial Council Decision 696 is a relevant precedent that is applicable to the issues raised within the 

questions of law that were asked in the above matter. United Methodists may not hold membership in two 

denominations simultaneously. In Decision 696 the Judicial Council set forth the following: 

There is no disciplinary provision authorizing an ordained member of The United 

Methodist Church to hold membership in another denomination as a lay person. The 

Discipline speaks directly on the subject of lay persons who join another denomination 

and who fail to follow the procedures of transfer of membership. Par. 241 of the [1992] 

Discipline states that “upon receiving confirmation of a member's reception into another 

congregation ... the membership shall thereby be terminated.” Par. 242 of the Discipline 

further provides that if a person joins another church the word “withdrawn” shall be 

entered after the person's name on the membership roll and be reported to the next Charge 

Conference.  

In the case of ordained ministers, provisions in Par. 453.2, under the heading 

“Withdrawal to Unite with Another Denomination,” and under Par. 453.5 entitled 

“Withdrawal Between Conferences,” clearly lead one to the conclusion that joining 

another denomination constitutes a voluntary WITHDRAWAL by the clergy member 

from the denomination. These two paragraphs, coupled with the language of Par. 241, 

constitute the fact that a person cannot belong to another denomination and remain a 

member of The United Methodist Church. To hold otherwise would create a situation 

wherein ministers could hold dual membership with other denominations and lay persons 

could not.  

In addition, it is important to note that the use of the word “right” in discussing disaffiliation is not the 

same concept of “right” that we normally associate with, for example, inalienable rights. In the context of 

disaffiliation, “right” is more akin to “permissible” and in this context the permissibility is very narrow, 

extremely limited, and carries many conditions. 

Beth Capen 

April 25. 2023 

 
iOf course, it is the right and indeed the duty of a DS to find out the preferences of his or her clergy during the appointment 

season. However, this is a far cry from a requirement that one leave, retire or surrender as a condition of a local church 

departing the denomination. 
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